måndag 9 februari 2015

Lyxa till det!

I helgen stod jag i kön på Ica och glodde på löpsedlarna med en Luxtvål i ena handen och ett paket mjölk i den andra. Fastnade på Aftonbladet där en puff för färgbilagan uppmanade mig att "LYXA TILL FAMILJENS FAVORITER!". Påbudet följdes av en förkryssad checklista med posterna "Lax", "Färs", "Kyckling" och "Enkla recept" samt, ett förtydligande i skrivstil för den som ännu inte knäckt koden: "Så gör du vardagsmaten på nya sätt".

Aftonbladet tror sig alltså veta att den genomsnittliga familjen är (eller borde vara) missnöjd med sin vardagliga kost och därmed i behov av goda råd. Aftonbladet har också identifierat vari felet ligger – och det handlar inte om näringsvärden, transfetter eller antibiotikamättat fläsk. Nej, felet är (och det är här man börjar ana att Jonas Gardell ligger bakom) att vardagsmaten är vardaglig. Våra vanor är för invanda och våra kryddor för storkökskompatibla. Alltså måste åtgärder vidtas och det är Sveriges alla kvällstidningsläsare med familj som måste göra det. Vardagsmaten. Måste. Lyxas. Till.

Hur vill då Aftonbladet/Gardell att detta ska gå till? Ska vi börja rosta insekter och koka vaktelägg? Nej. De köttiga råvarorna ("familjens favoriter") får under inga omständigheter bytas ut. Ska vi kanske förädla vår tarvliga kost med specialimporterade trälådor för ångkok eller en käck portabel gasolspis för hemma-wok? Nej igen. Ska vi lära oss att flambera och traktera primörer? Inte alls. Revolutionen ska tvärtom ske med "enkla recept".

Jag köper ingen tidning och ingen bilaga i fyrfärg, men gissar kallt att minst ett av de lyxiga vardagsrecepten består av en köttfärssås som blir kontinental och spännande med en skvätt överblivet lådvin.

På väg hem med min tvål och mjölk konstaterar jag att Aftonbladet förmodligen ger oss exakt vad vår tidsanda tror att vi vill ha: förändring utan förändring, lyx utan åthävor och en lite bättre vardag inom räckhåll, att slänga ner i korgen på Ica.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar